Die zin hoor ik als tandarts heel vaak, want een stralend witte glimlach speelt in onze maatschappij een steeds belangrijkere rol, zowel bij mannen als vrouwen en ongeacht de leeftijd. Hollywood en de sociale media promoten dit schoonheidsideaal en zorgen ervoor dat steeds meer patiënten vragen om een stralend wit gebit.

Ik wilde deze patiënten graag tegemoetkomen en heb daarom een aantal passende bleekproducten opgenomen in het assortiment van onze tandartspraktijk. Voor mij staat bij bleekbehandelingen de veiligheid van de patiënt voorop, direct daarna gevolgd door het gewenste resultaat en de mogelijkheid om bleekbehandelingen te kunnen aanbieden tegen een betaalbare prijs.

Juist voor de smalle beurs is de bleekgel Opalescence GoTM van Ultradent Products ideaal om in korte tijd een optimaal bleekresultaat te behalen. Opalescence GoTM bevat 6% waterstofperoxide en zit in kant-en-klare bleeklepels, de zogenaamde UltraFitTM Trays. De patiënt draagt deze voorgevulde lepels elke dag gedurende 60 à 90 minuten.

Fig.1_Opalescence Go packaging_©Dr. JänigVoor patiënten met een rechte tandboog raadt dr. Jänig als cosmetische bleekbehandeling Opalescence GoTM van Ultradent Products met 6% waterstofperoxide aan.

Dit zijn dus geen op maat gemaakte lepels, maar universele lepels die zich aanpassen aan de individuele vorm van de tandboog. De lepel loopt, afhankelijk van de breedte en de vorm van de tandboog, meestal tot aan de eerste molaar.

Omdat de lepels direct uit de verpakking kunnen worden gebruikt, heb ik minder tijd aan de stoel nodig: ik hoef geen model te maken, een individuele, op maat gemaakte lepel te dieptrekken of het product in de mond van de patiënt te laten inwerken. Na de eerste behandeling in de praktijk neemt de patiënt de lepels mee naar huis en draagt ze daar, bijvoorbeeld voor de televisie of tijdens het lezen, gedurende 60 à 90 minuten per dag. In totaal duurt de behandeling meestal 5 à 10 dagen. Hoe vaak de lepels moeten worden gedragen, verschilt per patiënt en hangt af van de beginkleur van het gebit en de structuur van de gebitselementen.

Fig.2_Opalescence Go UltraFit tray_©Dr. JänigDe voorgevulde, universele bleeklepel van Opalescence GoTM bestaat uit twee delen: de buitenste lepel wordt na plaatsing op de tandboog verwijderd, de inwendige UltraFitTM Tray blijft in de mond en past zich al na een paar minuten aan de individuele tandboog aan.

Voorbeeld aan de hand van een casus

Een mannelijke patiënt van 28 jaar kwam naar onze praktijk voor preventieve controle en een professionele gebitsreiniging. Toen we hem tijdens de gebitsreiniging vroegen wat hij vond van de kleur van zijn gebit, zei hij meteen dat hij graag “van die mooie, witte tanden” zou willen.

Wij bespraken toen eerst de twee verschillende cosmetische bleekbehandelingen die wij aanbieden in onze praktijk: het systeem met de individuele lepels met de bleekgel OpalescenceTM PF en de universele, kant-en-klare lepels van Opalescence GoTM. Deze patiënt wilde het eerst een keer uitproberen en koos daarom, ook vanwege de kosten, voor een bleekbehandeling met Opalescence GoTM.

Ideaal was natuurlijk dat we bij hem net zijn gebit hadden gereinigd en alle uitwendige verkleuringen en het tandsteen hadden verwijderd. We konden dus direct met de bleekbehandeling beginnen. Verder heeft de patiënt een mooi gevormde tandboog, zodat daardoor geen problemen waren te verwachten. (Bij sterke crowding geef ik zelf de voorkeur aan het systeem met individuele lepels, om er zeker van te zijn dat ook de verder naar achteren gelegen gebitsoppervlakken voldoende in contact komen met de bleekgel en witter worden.)

Bij deze patiënt leverde de anamnese geen bijzonderheden op. Als tandarts moeten we altijd op de volgende factoren letten: bij vrouwelijke patiënten zijn zwangerschap en borstvoeding een contra-indicatie voor bleekbehandelingen. Let er bovendien altijd op of de patiënt meerderjarig is, ook al komt het maar al te vaak voor dat juist jongeren bij mij aankloppen met de vraag om een bleekbehandeling. Let ook op de structuur van het gebit, of er sprake is van blootliggende tandhalzen die mogelijk kunnen leiden tot overgevoeligheid, of er na de bleekbehandeling gebitsprotheses of vullingen moeten worden vervangen die anders optisch gezien in het oog zouden kunnen springen. En het belangrijkste is het geven van goede voorlichting.

Bepaal voorafgaand aan een bleekbehandeling altijd eerst de kleur van het gebit en maak er een foto van. Op deze manier kan de patiënt goed het effect van de bleekbehandeling zien.

In deze casus begonnen we met de kleurtint A3. De gebitselementen hadden allemaal een gelige tint. Vergeleken met grijzige tinten zijn geeltinten vaak makkelijker lichter te maken. Bovendien had de patiënt in het gebied dat lichter gemaakt moest worden, geen vullingen of kronen. Eventuele nabehandelingen waren dus niet nodig. Als bij een patiënt na een bleekbehandeling vullingen moeten worden vervangen, wacht dan ongeveer twee weken om te voorkomen dat de vulling niet goed hecht.

Fig.3_Determination of tooth shade_©Dr. JänigDr. Jänig bepaalt voorafgaand aan de behandeling de kleurtint van het gebit op A3.

Als er geen verdere maatregelen nodig zijn, kan direct met de bleekbehandeling worden begonnen dankzij de gebruiksklare, voorgevulde lepels van Opalescence GoTM. Ik legde de patiënt uit hoe het product werkt en hoe hij het thuis zelf moest doen, maar het is vrij gemakkelijk. Kort samengevat: “Inbrengen – aanzuigen – buitenste lepel verwijderen – dragen”.

De lepels zijn per set verpakt. Elke verpakking bevat een tray voor de bovenkaak en een tray voor de onderkaak. Het is belangrijk om de patiënt een korte uitleg te geven over de Amerikaanse opschriften, aangezien de trays zijn gemarkeerd met de letter ‘U’ van ‘upper’ (bovenkaak) en de letter ‘L’ van ‘lower’ (onderkaak).

Fig.4_Opalescence Go single packaging_©Dr. JänigPer set verpakt met een tray voor de boven- en de onderkaak.

De patiënt doet vervolgens de lepels voor de boven- en onderkaak op de juiste manier in de mond. Beide kaken kunnen tegelijkertijd worden gebleekt.

Vertel de patiënt nu dat de lepel stevig moet worden aangezogen en dat daarbij liefst een ‘kusmond’ moet worden gevormd. De lepel hoeft meestal niet met de vingers te worden vastgeduwd. De binnenste UltraFitTM Tray zuigt zich bij het aanzuigen vast aan de tandboog. Daarna kan de buitenste lepel worden verwijderd. Na 60 minuten draagtijd kan de patiënt de UltraFitTM Tray uit de mond nemen. Eventuele resten van de bleekgel kunnen met een tandenborstel worden weggepoetst.

Stap 1: De patiënt doet de lepels in de mond.

fig.5_placement-of-tray_c2a9dr.-jc3a4nig    fig.6_placement-of-tray-on-upper-dental-arch_c2a9dr.-jc3a4nig

Stap 2: Door een ‘kusmond’ te maken zuigt de patiënt de lepel iets aan.

Fig.7_Fixation of tray_©Dr. Jänig

Stap 3: De patiënt verwijdert de buitenste lepel die bedoeld is als hulpmiddel voor het inbrengen.

Fig.8_Removement of outer tray_©Dr. Jänig

Stap 4: De patiënt draagt de UltraFitTM Tray 60 minuten.

Fig.9_Wearing of tray_©Dr. Jänig

Stap 5: De patiënt verwijdert de lepel en eventuele restanten van de gel.

Fig.10_Removement of tray_©Dr. Jänig

Het komt soms voor dat gebitselementen er na de eerste behandeling vlekkerig en gemarmerd uitzien. Dat komt doordat de gel vanwege de benodigde afstand tot de gingiva niet ieder deel van het gebitselement direct raakt. Dat is ook niet nodig, want de werkzame stof trekt geleidelijk in ieder gebitselement. De gebitselementen zijn dus na 24 uur gelijkmatig gebleekt.

Na de uitleg over het gebruik van Opalescence GoTM krijgt de patiënt van mij in eerste instantie zes blisterverpakkingen mee en kan hij of zij naar huis. We maken een afspraak voor een controle over zes dagen. Ik vind het belangrijk dat een tandarts de bleekbehandeling controleert. Daarom maak ik altijd een afspraak voor controle om de veiligheid van de patiënt bij het gebruik van de bleekgel te garanderen. Als de patiënt last heeft van overgevoeligheid, moet hij of zij na elke behandeling een dag pauze inlassen. In dat geval verschuift de afspraak voor controle natuurlijk ook.

Fig.11_Dr. Jänig_©Dr. JänigDr. Jänig geeft de patiënt in eerste instantie zes losse verpakkingen voor de boven- en onderkaak mee voor de verdere behandeling thuis.

De patiënt kwam na zes dagen terug voor controle. Hij was heel enthousiast. Na slechts zes keer dragen was er al een geweldig resultaat te zien: zijn tanden ‘straalden’ en hij was heel tevreden. Hij vertelde dat de lepels gemakkelijk in gebruik waren en dat de behandeling goed in te passen was in zijn dagelijks leven. Hij had geen last gehad van overgevoeligheid en het resultaat mocht er zijn: kleurtint A1. De patiënt verlaat tevreden mijn praktijk!

Fig.3_Determination of tooth shade_©Dr. Jänig

Fig.13_Determination of tooth shade after the treatment(2)_©Dr. JänigNa 6 behandeldagen zijn zowel de tandarts als de patiënt heel tevreden met het resultaat: kleurtint A1.

Wanneer er een opfrisbeurt voor de bleekbehandeling nodig is, ligt nu in eerste instantie aan de patiënt zelf: voeding en het gebruik van genotmiddelen, zoals koffie, wijn en sigaretten, spelen bij het behoud van de nieuwe gebitskleur de belangrijkste rol. Dankzij producten als Opalescence GoTM hoeft iemand niet meer helemaal af te zien van dergelijke genotmiddelen, want de opfrisbeurten zijn gemakkelijk en betaalbaar.

Tekst/afbeeldingen: © Dr. Clarissa Jänig


Over de auteur

Fig.14_Dr. Clarissa Jänig

Dr. Clarissa Jänig werkt sinds 2012 als tandarts in tandartspraktijk Rodenkirchen in Keulen. Sinds 2015 richt zij zich ook op orthodontie. In 2019 promoveerde zij aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms-universiteit in Bonn op het onderwerp ‘Bevestiging van met CAD-CAM gemaakte restauraties’.

 

Dr. Clarissa Jänig, tandarts uit Keulen