Dit jaar nodigde Ultradent Products tijdens de IDS in Keulen belangstellende tandartsen uit om deel te nemen aan exclusieve sessies met experts. Tijdens deze sessies kwam telkens een specifiek onderwerp aan de orde, konden de deelnemers van gedachten wisselen met onze productexperts en informatie krijgen over behandelprotocollen en de nieuwste producten. In een ontspannen sfeer en onder het genot van een hapje en een drankje konden de deelnemers ook vragen stellen over de professionele toepassing en praktische ervaring opdoen met de besproken producten.

Dr. Carlos RamosDr. Carlos Spironelli Ramos (DDS, MSc, PhD) uit Brazilië was uitgenodigd als expert bij de sessie: “MTA met de eigenschappen waar gebruikers tot nu toe alleen maar van konden dromen: Endo-Eze™ MTAFlow™”. Dr. Spironelli Ramos is tandarts-endodontoloog en al meer dan twintig jaar werkzaam als universitair docent. Hij spreekt regelmatig op internationale conferenties en heeft tal van boeken en andere publicaties op zijn naam staan. Daarnaast kreeg hij drie internationale patenten toegekend en zijn er wereldwijd verschillende hulpmiddelen op de markt gekomen waarin zijn gepatenteerde technologie wordt gebruikt.

Dr. Spironelli Ramos lichtte eerst de algemene voordelen toe van een mineraaltrioxideaggregaat en benadrukte dat ieder MTA grote hoeveelheden calciumhydroxide afgeeft, dat vervolgens wordt omgezet naar hydroxyapatiet. In combinatie met een zeer hoge pH-waarde treedt er een antibacterieel effect op. Het voordeel van MTA is dat het niet wordt geresorbeerd, zoals calciumhydroxide, maar stabiel is en blijft zitten op de plek waar het is aangebracht.

In het verleden was het mengen van MTA een bekend probleem, omdat de deeltjesgrootte van de eerste MTA op de markt maar liefst 200 μm bedroeg. Dat is veel te groot om goed te kunnen mengen. Hoe kleiner de deeltjes, hoe beter het materiaal te mengen is. Dat komt doordat het beschikbare contactvlak voor de vloeistof aanzienlijk groter is. Met dit in het achterhoofd begon Ultradent Products aan de ontwikkeling van een eigen MTA. Het resultaat was een innovatief product dat de Naam Endo-Eze MTAFlow kreeg.

3980-1_MTAFlow_Kit

Endo-Eze MTAFlow bevat niet alleen veel kleinere deeltjes, maar ook een hydrogel in plaats van water. De gel zorgt voor een betere, aanzienlijk gladdere en consistentere textuur. Bij het gebruik van producten van andere fabrikanten zijn de kleine korreltjes en deeltjes letterlijk te voelen op de spatel. Bij Endo-Eze MTAFlow is dat niet het geval. De gel bevat een verdikkingsmiddel en een bestanddeel ter verbetering van de textuur dat bijvoorbeeld ook in andere medische producten voorkomt. Door een aantal extra bestanddelen in de gel ontstaan ideale mengeigenschappen.

De externe gellaag van Endo-Eze MTAFlow zorgt voor bescherming tegen water. Hoe gaat dat precies in zijn werk? De gel zorgt ervoor dat er water in contact blijft staan met het materiaal, maar beschermt tegelijkertijd tegen overtollig water van buitenaf. Dat is heel belangrijk, bijvoorbeeld bij het maken van een directe pulpaoverkapping. Andere materialen zouden worden uitgespoeld, maar Endo-Eze MTAFlow blijft op zijn plaats.

Een van de grootste problemen binnen de endodontologie is het vinden van het foramen apicale. Hierbij moeten calcificaties worden verwijderd en het kanaal en de ingang ervan op een juiste en veilige manier worden gevonden. Het risico op perforatie is vrij groot. Vroeger werd gebruikgemaakt van calciumhydroxide, maar dat leverde geen bevredigende resultaten op. Endo-Eze MTAFlow is veel beter geschikt.

Daarnaast was de juiste manier van mengen bij MTA vroeger ook een uitdaging. Bij Endo-Eze MTAFlow is dat verleden tijd. Endo-Eze MTAFlow kan individueel worden gemengd, in iedere gewenste consistentie, al naar gelang de behoeften van de tandarts.

MTAFlow_indications_NL_new

Ook kan het eenvoudig en goed controleerbaar worden geappliceerd met behulp van een spuit van het type Skinny Syringe en een NaviTipTM van 29 ga. Bij gebruik van grotere spuiten en canules neemt de druk in de spuit af waardoor minder goed geappliceerd kan worden. Bovendien blijft er dan veel ongebruikt materiaal achter in de spuit.

[gallery ids="237,235" type="rectangular"]

 

Praktisch gedeelte:

Tijdens het praktische gedeelte van de sessie liet dr. Spironelli Ramos zien hoe het materiaal tot verschillende consistenties kan worden gemengd.

expert-session_mtaflow_ids2019_2.jpg

Bij de verpakking van Endo-Eze MTAFlow zit een technische handleiding met een aantal suggesties over het gebruik van het product. Het staat gebruikers echter vrij om de verhouding tussen poeder en vloeistof aan te passen aan de klinische situatie. De speciaal ontwikkelde Endo-Eze MTAFlow-lepel, die bestaat uit een kleine lepel aan de ene kant en een grotere lepel aan de andere kant, is heel handig voor het doseren van de juiste hoeveelheid materiaal uit de fles.

Eerst wordt de juiste hoeveelheid poeder uit de fles genomen en op een mengblok gedaan. Daarna moet de fles met gel worden geschud om luchtbellen te verwijderen. Vervolgens worden er drie kleine druppels uit de fles, plus wat extra materiaal, op het mengblok gedaan.

Het is belangrijk om voor het mengen een metalen spatel te gebruiken in plaats van een plastic spatel. Meng het materiaal voorzichtig, aangezien het poeder heel dun is. Op die manier kan een heel prettig werkende, vloeibare consistentie worden bereikt. Als het materiaal een gelijkmatige consistentie heeft, kan het in een spuit worden gedaan, wederom met behulp van een metalen spatel. Het voorgemengde materiaal kan na het vullen van de spuit gedurende 15 minuten worden gebruikt. Na het mengen en vullen van de spuit kan het materiaal gemakkelijk en in kleine porties worden gedoseerd vanuit de Skinny Syringe met NaviTip.

Door de hydraulische druk in de spuit is het materiaal vloeibaar, maar laat zich bij het doseren ook gemakkelijk en goed opbouwen. Hierdoor kunnen gebruikers het materiaal gemakkelijk vormgeven en boetseren. Zodra het materiaal in een caviteit is aangebracht, begint het dehydratie- en uithardingsproces. De uithardingsduur verschilt per consistentie. Zodra MTAFlow niet meer glanst, kan de tandarts beginnen met restaureren.

In vergelijking met andere MTA-producten op basis van water en poeder, die in combinatie met water verdwijnen en oplossen, is Endo-Eze MTAFlow bestand tegen uitspoelen of verdunnen met water. Daardoor treedt er geen uitspoeleffect op.

Gebruikerstip/voorbeeld 1 - Onderlaag:

Bij een bepaalde klinische casus moet een grote, diepe cariëslaesie worden verwijderd, waarbij weefsel komt bloot te liggen. Het pulpaweefsel kan echter wel worden gered. In deze situatie adviseert dr. Ramos om wat Endo-Eze MTAFlow in contact te brengen met het blootgelegde tand- en pulpaweefsel. Na ongeveer 5 minuten moet er een onderlaag worden aangebracht, bijv. Ultra-BlendTM plus, PermafloTM of een andere flowable composiet. Endo-Eze MTAFlow geeft calciumhydroxide af dat reageert met het pulpaweefsel. Nadat de onderlaag of de flowable composiet is belicht met VALOTM, wordt er geëtst en gespoeld. Het materiaal lost niet op en wordt niet uitgespoeld. Door deze behandeling wordt verkleuring van het gebitselement voorkomen.

Gebruikerstip/voorbeeld 2: - Apexificatie:

Bij een andere casus werd dr. Ramos geconfronteerd met een kind dat gebitstrauma had opgelopen. Hij kon het wortelkanaal heel goed schoonmaken met verschillende methodes en hulpmiddelen. In het verleden zou er als tijdelijke voorziening gebruik zijn gemaakt van calciumhydroxide, dat om de zes weken zou moeten worden vervangen. Een eenvoudige oplossing die nu beschikbaar is, is UltraCalTM, een materiaal dat zelf een laag calciumhydroxide aanmaakt. Breng vervolgens een laag Endo-Eze MTAFlow aan en het kind kan direct weer naar huis worden gestuurd. Na 24 uur kan de obturatie worden uitgevoerd, eventueel zelfs met behulp van een thermoplastische techniek, indien gewenst. Een andere mogelijkheid is gebruikmaken van de ’single cone’-techniek. Een kind kan de was doen!

____________________________________

Vragen en antwoorden:

 

V: Hoe kan Endo-Eze MTAFlow reageren met het weefsel van de apex of de perforatie?

A: De interactie tussen Endo-Eze MTAFlow en het weefsel bestaat uit de afgifte van calcium en een verhoging van de pH-waarde.

 

V: Wat kan er worden gedaan als Endo-Eze MTAFlow wordt gebruikt bij een perforatie, maar te vloeibaar is?

A: De oplossing is eenvoudig: probeer te zoeken naar de juiste consistentie. Als het materiaal wegvloeit, pas de consistentie dan aan door hem wat dikker te maken. Endo-Eze MTAFlow biedt in dat opzicht alle mogelijkheden.

 

V: Kan Endo-Eze MTAFlow bij de behandeling van een apexificatie direct worden gebruikt of moet er eerst UltraCal worden aangebracht?

A: Endo-Eze MTAFlow kan zowel met als zonder UltraCal worden gebruikt. Als eerst UltraCal wordt aangebracht, zorgt dat ervoor dat Endo-Eze MTAFlow minder snel uitloopt.

 

V: Wat valt er qua prijs te zeggen over Endo-Eze MTAFlow ?

A: Gezien het verbruik per portie is het materiaal behoorlijk concurrerend. Bij aankoop van een set wordt het helemaal interessant.

 

Lees meer over Endo-Eze MTAFlow hier.